Co to je zubní erose? Zubní ordinace Václavská.

07.05.2012 08:56

Co to je zubní erose? Přesto, a snad právě proto, že zubní sklovina je nejtvrdší materiál v lidském těle, složený takřka v 97% z minerálů, i ona může podléhat rozrušování, tzv. zubní erosi.

Povrch skloviny je naleptáván podobně jako povrch skla kyselinou. Pod sklovinou se nachází citlivá vnitřní vrstva zubu - zubní dentin, kterou sklovina chrání.  Samotný dentin, pokud je vystaven slinám s enzymy v dutině ústní i kohortám bakterií, velice snadno podléhá rychlé zkáze.

Nebezpečí erosí spočívá v jejich nenápadnosti a pozvolném vývoji. Protože nejde o "kazivý proces" v pravém slova smyslu, tedy neobjevuje se např. jiná barva (flíček, políčko), připadá vše postiženému člověku jako normální děj, neboť povrch zubu se zdá být zcela v pořádku. Jednotlivá políčka se následně mohou slévat, popřípadě vykusovat protějšími špičkami hrbolků. Snižuje se skus a změny se stávají nevratnými.

Obr. č. 1: vývoj erosí, splývání políček mizející skloviny

Celé bychom to mohli asi  přirovnat jako k jízdě s nefunkčními pneumatikami. V takovém případě, když se poškodí ráfek pneumatiky, obvykle nezbyde nic jiného, než celé kolo vyměnit, i když prve by stačilo opravit-vyměnit jen pneumatiku. V případě erosí stačí včas odhalit první příznaky, veškeré dírky zalepit - ucpat, tak , aby rozleptávání nedostávalo zelenou, např. pohodlně fotokompozitními hmotami, které se do chybějících políček POUZE vlepí adhezivní metodou.

Obr. č. 2: Ukázky erodovaných plošek

Obr. č. 3.: Zalepená erose z prvního políča předcházejících obrázků - vyřešená erose :-)

Problematika erosí bývá spojena i s nadměrným pitím bublinkových (sycených) nápojů, nadměrnou konzumací kyselých potravin (citrony), ale i výskytem žaludeční kyseliny v ústech, např. při žaludečním refluxu - pálení žáhy (způsobuje ochablý svěrač jícnu), jakož i u žen v souvislosti s onemocněním bulímií, těhotenskými nevolnostmi apd... Je-li problematika erosí řešena včas, zůstává vše bez následků, je-li ponechán volný průběh, někdy doslova tají zuby i v průběhu jednotlivých následných ošetřování.

 

 

Zpět