Heslo měsíce prosince - vyšetření ošetření, zubař Třebíč

19.12.2009 23:25

 


 

Pět výšše uvedených principů je pět bodů, kterých se držíme a z nich nejdůležitější je.. je čištění. Bohužel nemáme zoubky jako hlodavci. O zubech hlodavců, hlodácích, je malé pojednání níže :)


 

Navzdory jejich morfologické a ekologické rozmanitosti, sdílejí všichni hlodavci jeden společný znak, chrup. Ten je vysoce specializován k hlodání. Všichni hlodavci mají diprotodontní chrup, tzn., že mají jeden pár horních a jeden pár spodních řezáků (hlodáků), za nimiž následuje velká mezera (diastema) a za ní se vždy nachází jedna nebo více stoliček. U některých rodů mohou být přítomny i třenové zuby. Hlodavci mají silně redukovaný, neúplný chrup. Hlodavci mají pouze jeden řezák v každé čtvrtině čelisti a nemají špičáky. Hlodavé řezáky nemají kořeny, ale neustále přirůstají. Mimo zadní stěny jsou kryty sklovinou. Při hlodání se protistojné řezáky navzájem obrušují, měkčí zubovina se odírá a zůstává ostrá sklovina. Toto "samoostření" je velmi účinným systémem a je jedním z faktorů ohromného evolučního úspěchu hlodavců.   

Předkládaný systém hlodavců je zpracován podle Carletona (1984), který uznává dva podřády: veverkočelistní  a dikobrazočelistní.

veverkočelistní (Sciurognathi)
  bobruškovití
veverkovití
bobrovití
pytlonošovití
pytloušovití
tarbíkovití
myšovití

dikobrazočelistní (Hystricognathi)
  rypošovití
dikobrazovití
skalní krysy
řekomyšovití 
urzonovití 
činčilovití
pakaranovití
morčatovití
kapybarovití
agutiovití
pakovití
tukotukovití
osmákovití
činčilákovití
korovití
hutiovití a velehutiovití
nutriovití

 

Zpět