Heslo měsíce října, stomatolog Brno, dr. Karel Denk, MDDr. Karel Denk.

09.10.2010 12:23

Fantazii se meze nekladou

Převzatý článek z britských dailymirror (pátek, 6. února 2009)

Byvalý voják si vytrhl párem kleští třináct vlastních zubů, protože nemohl údajně najít zubaře, který by ho vzal do systému NHS (národní zdravotní program, obdoba zdr. pojišťoven v ČR, ve velmi úzké podobě, pozn. překl.).

Iracký veterán Ian Boynton se k tomu drastickému způsobu sebeošetření odhodlal poté, co pociťoval nesnesitelné bolesti ve třinácti zubecha a nemohl si dovolit ošetření u privátního zubaře.

Na poslední prohlídce byl tento 42letý veterán naposledy u armádního zubaře v roce 2003. Podle svých vlastních slov vyzkoušel nejméně třicet zubařů, nikde ho nevzali. Nejdříve přišly na řadu přední zuby, které začaly vyčnívat více než ostatní.

Bylo to děsně bolestivé, neustále jsem je musel titěrně viklat, třásl jsem se u toho. Nakonec jsem zkusil kleště a překvapivě to nebolelo tak, jak jsem si myslel nebo si můžete myslet! V následujících letech si pan Boynton obdobně poradil s horními řezáky, špičáky i stoličkami tak, že mu zůstaly v horní čelisti jen dva zuby vlevo.

Pan Boynton, který je nyní nezaměstnaný a svobodný, pracoval v britské armádě ve zdravotnických službách, jako medik až do doby než se mu ozvalo jeho starší vážnější zranění.

Je to hrozné, když nemůžete sehnat zubaře a bolí vás zuby. Naštěstí se po tom všem povyku situace změnila, ale pro mě už bohužel pozdě. Má situace byla zoufalá, nyní netrpím bolestí, ale jen stěží se najím, takže potřebuji zuby náhradní a co je horší, nedovedu si je naneštěstí vyrobit sám (!? pozn. překl.).

Mluvčí NHS East Riging of Yorkshire udává případ pana Boyntona za ojedinělé stížnosti jednoho muže. Dodává, že v příslušném okrsku je péče NHS dostupná, stejně jako v celém kraji se 34 zařízeními. NHS ERoY investovalo přes milion liber do zlepšení zubních služeb a je údajně běžně dostupné ošetření v rozmezí dvou týdnů. Stejně tak mohla panu Boyntonovi pomoci i pohotovostní služba, kdyby jí navštívil. (Zajímavé je i číst komentáře pod článkem-pozn.překl.)

 

Zdroj:

https://www.dailymail.co.uk/news/article-1135582/Man-pulls-13-teeth-pliers-NHS-dentist.html


Další hesla

 

Zpět