Jak ošetřit sv. Václava, díl první, začínáme pomocí implantátů :)

10.01.2010 22:12

V tomto článku si ukážeme zubní vzorec horní čelist knížete sv. Václava a jaké možnosti by mu mohli v současné době stomatologové nabídnout, různých kombinací se nám povedlo vymyslet opravdu hodně, takže tyto články budou mít i pokračování. Rozhodně je však nejlepší začít pěkně od začátku. Na obrázku níže máme zachycený tzv. jednostranně zkrácený oblouk, berme situaci jakou máme, že nemusíme brát ohled na dolní čelist. Jak vidno, nachází se v kosti čtyři kořeny a zoubky, kdyby byly celé i s korunkou, by na zkrácené straně končily levou čtyřkou, tedy prvním premolárem.

Už zde se nám mohou nabízené možnosti lišit, o dalších, možná jednodušších řešeních, která se zde vynořují si napíšeme v příštích článcích, nicméně pokud chceme zachovat stávající zbylé kořeny, je třeba tyto přeléčit, tzv. endodonticky ošetřit, to znamená zaizolovat jejich dutiny, na obrázku znázorněno sytě červeně.

Do přeléčovaných kanálků se zhotovily kořenové nástavby, ty mohou mít různou podobu, ať už to mohou být nástavby vytvořené přímo v ordinaci, přímo pacientovi v ústech, nebo odlité či vyfrézované v laboratoři, jsou znázorněny sytě modrou barvou. K dořešení chybějících zoubků si kníže vybral možnost dvou implantátů. Při implantaci na horní čelisti může být někdy problém s malou nabídkou kosti, která je potřeba zvětšit. Jiná řešení si ukážeme v dalších článcích. Stejně tak se například daly kořeny vytrhnout a zaimplantovat okamžitě válcovými náhradami či se dá vyhnout implantaci pokud se chybějící zoubky nahradí můstkem s ještě jedním, do vzduchu visícím zoubkem dozadu, tzv. mezičlenem, možností je opravdu spoustu, ukážeme si je graficky příště. A to se zde uvádí jen možnosti pevných náhrad, snímatelné si ukážeme rovněž příště.

Nakonec jsou všechny pahýlky opatřeny korunkami, předpokládejme, že metalokeramickými, přední zoubek s číslem jedna byl buď dostavěn fotokompozitními hmotami nebo na něj přišla rovněž korunka, dobře barevně sladěná, vždy jsou možnosti volit mezi výbornou estetikou, mezi funkčností či navzájem, tak aby se nějaké řešení mohlo vždycky najít :). Korunky musely být zhotoveny s prodlouženými krčky, aby dohnaly výšku ztracené kosti.

Další články s podobnou tématikou naleznete v
"Protetické ošetřování, principy, materiály"
Dolní čelist sv. Václava
Jak ošetřit sv. Václava, díl druhý

Zpět