Jak se dělá fotokompozitní výplň

31.12.2009 20:39

Fotokompozitní (bílá) výplň je výplň zhotovená z dentálních pryskyřic vytvrzovaných světlem. Dá se zhotovit v barvě zubu, nemusí se při ní vytvářet kotevní mechanismy jako u amalgámové výplně, protože se na zoubek skoro lepí, je obtížně skousatelná.

Dá se naleštit, zubní defekty výborně kamufluje, zub opatřený touto výplní je méně náchylný k ulomení, hned se na ní dá kousat,  na druhou stranu vyžaduje pečlivé čištění a náročné zhotovení, ale jak taková výplň vlastně vzniká? To si zkusíme ukázat na pár následujících obrázcích.

Zdroj obrázků č.1-7:  https://www.dentalproductsreport.com/articles/show/dpr1108_tech_tetric-evoceram

Obrázek č.1 Zoubek vlevo máme vypreparovaný do zdravého materiálu, na zub vpravo přijde onlay, ošetřování se děje pod ochranou vrstvou kofferdamu (ruberdam), zajišťující suché prostředí.

Obrázek č.2 Kolem zoubku se zavevede matrice, aby se dobře vytvořila dostavovaná stěna, povrch zubu se na fáze leptá silnou kyselinou, která se podílí na vytvoření mikroúchytů pro budoucí výplň. Klínky nejsou nyní potřeba, při otevřenosti prostoru se převislosti dají uhlídat i jinak.

Obrázek č.3 A to jsme již uběhli zase kousek. Leptající látka je po desítkách sekund vymyta, vypreparovaná kavitka se vysouší a přichází nejdůležitější okamžik: aplikuje se lepivá vrstvička (bondování), díky níž bude výplň držet jako přibitá.

Obrázek č.4 Zde se příliš nezdržíme, ikdyž i svícení je sama věda o sobě a neméně důležité.

Obrázek č.5 Lze popsat jako bažení po detailech. Pomocí supertekuté pryskyřice se doplňují mikrospáry. Všimněte si, jak se nám pěkně leskne lepící vrstvička, povrch zubu je zkrátka dobře nabondován.

Obrázek č.6 Představuje zase svícení, osvětlení speciální tzv. polymerizační lampou, která způsobuje aktivaci dosud nečinných složek a výsledkem je zreagování materiálů jako na povel.

Obrázek č.7 Začíná tu zdlouhavé, tu krátké, vrstvení dle náročnosti. Je nutné vrstvit pryskyřici po částech, abychom zmenšili míru kontrakce při polymerizaci. Výplň se staví skoro stejně jako si vlaštovky lepí svoje hnízda, kousek po kousku, jeden kousek drží k tomu a ten zase k tomu, ve výsledku vzniká velice silný adhezivní komplex.

... a pak následuje vrstvení a zase svícení, leštění, upravování, dokud není vše hotovo.
Jiné příklady , obrázky před a po ošetření fotokompozitní výplní:

 

 

Další články s podobnou tématikou naleznete v
"Protetické ošetřování, principy, materiály"

Zpět