Těhotenství a péče o zuby, stomatolog Brno, zubař Brno, zubař Denk , zubař Denk Karel, zubní ošetření Václavská

10.10.2009 00:21

Dobrý den, poměrně silně je zakořeněna představa, že co jedno těhotenství, to ztráta jednoho zubu pro nastávající maminku nebo že vyvíjející se organismus ubírá mamince vápník ze zubů, které jsou pak špatné a snadno se kazí. Kdyby se nám povedlo vnést alespoň zrnko pochybnosti tímto článkem o těchto mýtech, byl by to náš úspěch. Tedy začněme s touto, pro naše stránky nikterak neojedinělou myšlenkou, vepsanou do obrázku.

Dle nynějších znalostí se stomatologové přiklání k tomu, že těhotenství v péči o chrup představuje určité obtíže. Může to být změnou stravy, nepravidelností denního režimu, nevolnostmi, nechuí o chrup se starat,  snadnějším dávivým reflexem, zvracením kyselých šťáv, hormonálním rozvolněním závěsného aparátu a k tomu přidejme i funkci hormonu progesteronu, který umožňuje rozmnožování nežádoucích bakterií, potud je vše pravda, že jsou podmínky zhoršeny.

Tím podstatným faktem ovšem zůstává skutečnost, jednoznačně prokázaná, že ženy které měly dobrou orální hygienu, zaznamenávají nízkou míru zhoršení během těhotenství, zatímco ženy se špatnou orální hygienou během těhotenství zažívají naprostý propad. Zdá se, že nejdůležitější úlohu hraje hormon progesteron, který právě umožňuje rozmnožování škodlivých bakterií. Pokud neměly škodlivé zárodky už od začátku šanci, dostává se jí jim jen pramálo, mohly-li však škodit už předtím, otevírají se jim pak přímo brány ke škodění.

Řešením zůstává i tak správná orální péče, kterou se pacientky mohou dozvědět na preventivních prohlídkách.

Zpět