K čemu je endodoncie? Stomatolog Brno, zubní ošetření Staré Brno, zubař Brno.

02.11.2009 23:57

Na obrázku níže je vidět velký defekt zoubku pokračující do dřeňové dutiny. V ní sídlí cévy zásobující a vyživující zoubek a nervové zásobení, jež je zdrojem úporné bolesti. Tato bolest se projevuje například takto: dlouhá tupá trvající minuty až hodiny či naopak tepající, střílející, pulzující, znemožňující spánek, po ulehnutí na postiženou stranu se zhoršující, špatně lokalizovaná, silně reagující na studené.

Pokud se podaří zoubek ošetřit v tomto stádiu, je velká šance na bezproblémové ošetření. Je totiž nutné vyčistit jak dřeňovou dutinu, tak i kanálky, a to proto, že by se biologická tkáň v nich obsažená stala semeništěm baktérií, které by jí zákonitě infikovali.

Častokrát se však stane, že člověk bolest překoná. Co se stane? Zánět projde přes kořenové kanálky a vytvoří se zánětlivá reakce na kořeni v místě styku zubu s kostí, která se nemusí projevovat nijak nebo naopak takovou bolestivostí, že se nelze zubu ani dotknout. I toto postižení se léči stejně jako předešlé, ale úspěch ošetření se zmenšuje.

Jelikož se kořenové kanálky infikují do hloubky, stávají se zdrojem infekce a toxinů, které se z nich vylévají ke kosti zubu, na to reaguje organismus ohraničeným zánětem, vzniká tzv. lidově váček na zubu. Imunita je však bezbranná. Ze dna váčku ke kořeni nepřeskočí, tato avaskulární zóna je přístupna jen ošetření zezhora , tedy výšše popsanému ošetření kořenových kanálků, nebo zespodu, jež už se moc neprovadí, a nazývá se: resekce kořenového hrotu. Lze-li, dáváme vždy přednost ošetření kořenových kanálků.

Zpět