Kazy z kojenecké lahve, baby bottle caries(decays), early childhood caries, stomatolog Brno, zubař Brno.

18.01.2010 18:37


Dobrý den, v tomto článku bychom Vám rádi přinesli informace o poměrně častých obtíží u dětí, se kterými se setkáváme poměrně běžně. Jde o zpočátku drobné skvrnky, bělavé barvy, později medově hnědé, které se objevují na dočasném chrupu. Článkem bychom chtěli poukázat na možný , neléčený, vývoj takto vzniklých defektů i naopak na možnosti jejich léčby, odstranění a prevence bránící jejich pokračování. K výměně předních zoubků za stálé dochází asi v šesti letech. Jsou velmi důležité pro dobré zvládnutí řeči i psychiku malých dětí. K jejich poškozování však už dochází kolem roku a půl či dvou let věku, tedy mnohem, mnohem dříve před jejich výměnou.

Jde o tzv. "kazy z kojenecké lahve" nebo  "kazy časného dětství". Vyskytují  se současně s objevením se nově prořezaných zoubků. Za jejich původce bychom mohli označit spoustu situací, často zlozvyků. Nejčastější příčinou je nerušený kontakt skloviny dočasného zubu s přívodem sladké tekutiny, kojeneckou lahví. Obzvláště nejhorším zlozvykem je nechávat usínat děti s lahvičkou sladké pochoutky a dudlíkem přímo v ústech. Dětské horní zoubky jsou omývány sladkou tekutinou, i za normálních okolností a v poloze vleže jsou přední zoubky mnohem méně slinou omývány. Smícháním sladké tekutiny se slinou vznikne doslova zubní rozpouštědlo, ve kterém pak zoubky tají.

Na obrázcích níže je zachyceno prvotní stádium drobných skvrnek, sklovina je zbavována minerálů, mizí. S hloubějším defektem se objevuje hnědá barva.


Pokračuje-li proces dále, skvrnky se zvětšují, prohlubují i se rozbíhají do stran, čím dřívěji proti tomu zakročíme, tím snáze se se docílí nejlepšího výsledku.


S tím jak nežádoucí děj pokračuje, dochází k oslabení krčku a k jeho ulomení, dokud zůstávají alespoň zbytečky zoubků, lze je dostavět a obnovit zpět funkci zoubků. Ideální jsou fotokompozitní hmoty, které se na zoubky lepí. Nejde o pravé kazy, proto se někdy dají dělat i skoro zázraky. Teprve, když zůstávají místo zoubků kořínky, na něž už se toho moc nalepit nedá, dostáváme se s řešením do úzkých. I tak lze někdy zkusit nemožné. Přesto však by k tomuto nálezu nemělo při pravidelných návštěvách dojít. I to je síla půlročních prohlídek u dětí a důvod k nim.


  A tu se konečně dostáváme k řešení, tomuto prvnímu dáváme na našem pracovišti přednost. Zoubky se lehce vyčistí, děťátku i rodičům se vše vysvětlí, čištění, zkontroluje a nastaví se fluoridace (viz dále) a potom se zoubky dostaví fotokompozitní hmotou.


Jiným řešením mohou být prefabrikované korunky, u dětí není až tak potřeba dosáhnout přesnosti, jako spíše zoubky zaizolovat, aby nepodléhaly další zkáze. Korunky se zoubku přizpůsobují a přes jejich vzhled (dočasná funkce) je jejich použítí opravdu efektní a dá se jej použít, když ze zoubku  opravdu moc nezbývá, někdy jen trčící kořínek. Korunka pahýlek skřípne a funguje jako jeho nástavba...

Pokud se objeví obtíže s kousáním, řečí, lze na dobu než vyrostou stálé zoubky, toto období překlenout drobnou snímací náhradou. Děťátko si poměrně dobře zvykne

Prevence a důležité rady:

  • Pravidelné návštěvy u stomatologa
  • Pomalu odbourávat nutnost dudlíku
  • Sladké ano, ale vždy zoubky pěkně utřít nebo vyčistit, hlavně na noc
  • Nepodceňovat možnosti fluoridace (Elmex Gelée, fluoridová suplementace tabletami)
  • Nepodceňovat možnosti ordinační fluoridace (velmi účinná)
  • Přijít zavčas, nechat opravit, dříve než zůstávají jenom kořínky
  • Nenechávat usínat drobka s dudlíkem u pusy
  • Omezit sladké čaje i jiné sladké tekutiny nebo nápoje s bublinkami v lahvi s dudlíkem
  • Děti vyžadují dudlík či dumlají paleček v pocitech úzkosti - možno eliminovat
  • Po konzultaci se stomatologem přidat občas výplach úst ústní vodou (proti bakteriím)
  • Dudlík do úst dávat vždy očištěný
  • Preferovat ovocné šťávy, vodu, ovocné čaje před sladkými nápoji
Zpět