Pro děti aneb Jak na to? :) Nejen dětský stomatolog Brno.

31.05.2009 18:27

Rádi bychom stihli brzy zveřejnit nejčastější otázky a odpovědi maminek, které nám v ordinaci kladou a předesíláme, že je-li někde potřeba trpělivosti, pak je to zde. Odstranění systému pravidelných prohlídek, i přes všechny jejich nedostatky, spolu s rozhodnutím o ukončení fluoridace pitné vody, se obecně negativně projevilo na dětském chrupu jeho zvýšenou kazivostí.

Odpovědnost přešla na rodiče, což je samozřejmě správně, ovšem s tím, že za zoubky našich dětí jsme často zodpovědní i do, řekněme, dvanácti let, nemluvě pak o tom, kolik škody se dá napáchat necitlivým a nešetrným přistupem k dětem. Toto si pacienti obvykle nesou po celý život a spousta těchto "příhod" je živnou půdou k averzi vůči stomatologii.

Pro ošetření Vašich dětí můžete udělat spoustu již sami, nejlépe je malé děti doma nijak nestrašit a už chvíli dopředu, den-dva před ošetřením, se můžete připravit v klidu domova. V prvních návštěvách je nejlépe nechat si děti samotné na všechno zvyknout, nechat je všechno si osahat a v žádném případě nedělat náročná ošetření, není-li to zrovna nezbytně nutné. Až si děti vše osahají a zjistí,  že je zrcátko nebo světlo pranic nebolí, postupně se zbavují strachu.

K tomu se společně učíme o zoubky starat, protože by bylo jen velikým omylem si myslet, že spravením zoubků je vše vyřešeno. Je třeba to brát jako upozornění, že něco není v pořádku a je potřeba zlepšit. Pokud se nám podaří dobře zvládnout péči u mladého člověka o jeho chrup a pokud se nemusí následně nikdy nic dělat, jak s mléčnými, tak i stálými  zoubky, je vše v naprostém pořádku. A to je naše vítězství. :)

Zpět