Zanedbané dětské zoubky, ortopantomogram, panoramatický snímek, zubní rentgen.

31.12.2009 15:53

Dobrý den, v tomto článku bychom Vám chtěli ukázat, jak rozhodně nemá vypadat stav chrupu malého pacienta v devíti letech. V zubní poradně jsme se již hodně věnovali principům prevence a dohlížení na ní u dětí, i tak zde ještě přibydou jistě články na toto téma. Na obrázcích níže jsou barevně vyznačeny skutečnosti, které se dají vyčíst z přehledného snímku.

Je zbytečné hledat viníky, kdo stav zavinil, mnohem lepší je zabránit dalšímu zhoršování  a vůbec nejlépe je postarat se o to, aby se toto nikdy nepřihodilo. Malý pacient, který bylo ošetřován na stomatologické klinice, byl u stomatologa zřídka. Mohlo za tím být vytvoření strachu, bolestivost samotných kazů, špatná komunikace rodičů s ošetřujícími, nedůslednost rodičů, nízká nebo žádná prevence, zkrátka moře věcí.

Základní snímek smíšeného chrupu (dočasné i stálé zoubky), jsou přítomny stálé řezáky (na středu) i stálé první stoličky - šestky, u řady stálých zoubků se uzavírají kořeny, pod dětskými zoubky jsou připraveny i ostatní zbývající zárodky kompletního dospělého chrupu.

Jde vždy porovnat nižší snímek s vyšším, na obrázku dole je vidět obrovský kaz na první, již stálé šestce, jdoucí přímo do dřeňové dutiny, malé zoubky jsou již částečně eliminované zoubky dočasné.

Přední horní jedničky jsou již s velikými kazy, určitě byly patrné již dříve, dolní zoubek, byť dočasný drží místo stálé pětce, přestože má výplň, vůbec to nevadí, svou funkci plní dobře a časem své místo opustí.

Dva stálé zuby již mají každý po jedné výplni (žlutá plná políčka). Vyvíjející se semička je zatím schovaná pod dásní, zubní oblouk končí jen šestkami.

Konečně něco jak má být. Na obrázku níže je vidět dočasná dětská stolička - pětka, která drží místo stálému nástupci, všimněte si, že tento nástupce, na rozdíl od zoubku vlevo, stálé šestky-již plně vyvinutého zoubku, ještě nemá uzavřený kořen.

Druhá stálá stolička čeká na svoji příležitost, prozatím je uložena ve svém lůžku pod dásní a jak začne růst její kořínek, vydá se do dutiny ústní, i tento obrázek je samozřejmě v pořádku.

Zde může působit trochu znepokojujícím dojmem mezírka mezi již prořezanou čtyřkou a šestkou, označená šipkou, a to ve smyslu, zda bude dostatečná k prořezání eruptující pětky, prozatím se o to stará každou chvíli se vylučující dočasný zoubek s již resorbovanými kořínky.

I toto je naprosto v pořádku, prořezávání zoubku u tohoto malého pacienta se nejspíše děje podle pomůcky: Maloval Ivan Ivaně Pastelkou Cedrovou Pěkně Malý Medailón, znamená to : M1 -  I1 -  I2 -  P1 -  C - P2 -  M2 -  M3, tedy : první molár (šestka, stolička), první incisivus (jednička, řezák), druhý incisivus (dvojka, řezák), první premolár (čtyřka, zub třenový), caninus (špičák), druhý premolár (pětka, zub třenový) a sedmička, osmička...

Co však je špatně, že se nepředešlo velikým kazům a defektům a že dva zuby jsou již s výplněmi.

Další články s podobnou tématikou naleznete v
"Protetické ošetřování, principy, materiály"

Zpět